Načítání

Žlučník

Žlučník

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA
 

Všeobecně nejsou doporučovány potraviny s vyšším obsahem tuků, převážně živočišných, rostlinné tuky / olivový olej/ jsou povolovány

Zcela vyřadit potraviny, které způsobují stahy žlučníku, to jsou hlavně koncentrované tuky

Nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem cholesterolu / vajíčka, vnitřnosti, ořechy, olejovky/

Zásadně nejíst dráždivé pokrmy / přepálené tuky, větší množství koření/

Vzhledem k tomu, že žlučníkové obtíže mají většinou pacienti s nadváhou, je vhodná redukční dieta

Nejíst potraviny smažené, vhodnou úpravou potravy je vaření nebo dušení

V případě žlučníkového záchvatu je možno přijímat jen tekutiny / čaj, dietní suchary/, po záchvatu je možné se vracet k normální stravě postupně

Po operaci žlučníku pro žlučové kameny je vhodné dodržovat žlučníkovou dietu ještě asi 3 měsíce po výkonu


Nevhodné potraviny při chorobách žlučníku:

Kachna, husa, vepřové maso, slanina, škvarky, sádlo, uzeniny, salámy, tučné ryby, konzervy, paštiky, tučné sýry, smetana, šlehačka, vnitřnosti, máslo, vajíčka, čokoláda, kakao, česnek, pepř, paprika, kari koření, kyselé okurky, houby, majonéza, pikantní omáčky a nakládaná zelenina, víno, destiláty, ořechy

Vhodné potraviny při chorobách žlučníku:

Slunečnicový nebo olivový olej, drůbeží bílé netučné maso, hovězí maso, telecí maso, netučné ryby, rýže, brambory, netučné sýry a jogurty, ovoce, zelenina

Závěrem je třeba říci, že pacienti s onemocněním žlučníku po určité době trvání choroby sami zjistí, které potraviny jim způsobují obtíže. Pak je nutné se těmto
potravinám zcela vyhnout.