Načítání

Slinivka

Slinivka

Dieta u chorob slinivky břišní /akutní a chronické záněty, nádory/


Doporučené potraviny

Maso, uzeniny: libové maso, nejvhodnější drůbež a králík 
Ryby: pstruh, losos, štika, candát, okoun / netučné druhy/
Tuky a oleje: margarín, máslo, rostlinné oleje
Vejce: maximálně l vejce do pokrmu denně
Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné mléko a mléčné výrobky, netučné druhy sýrů, zakysaná  smetana
Zelenina: mrkev, hlávkový salát, sterilizovaná kukuřice
Ovoce: jablka, třešně, meruňky, broskve, banány, džusy, mošty
Přílohy: bramborová kaše, brambory vařené ve slupce, rýže, těstoviny, noky
Obilniny: pšeničný, žitný nebo smíšený chléb
Koření: kopr, majoránka, kmín, bazalka, pomerančová a citrónová šťáva, tymián
Nápoje: ovocné šťávy, nápoje bez kysličníku uhličitého, čaj z třezalky nebo máty peprné
 Příprava potravin: vaření dušení, grilování bez tuku do měka


Nevhodné potraviny

Maso, uzeniny: tučná masa / husa, kachna, bůček/, nakládaná masa, zvěřina, konzervy, tučné a kořeněné uzeniny, vnitřnosti
Ryby: tučné a uzené ryby / např. kapr, makrela, sardinky, konzervy, saláty
Tuky  a oleje: vepřové sádlo, přepalované tuky, slanina, majonéza
Vejce:  žloutky, na tvrdo, připravované s větším množstvím tuku
Mléko a mléčné výrobky: tučné mléko a mléčné výrobky, smetana, tučné sýry, kakao, šlehačka, čokoláda, tvaroh
Zelenina: syrová zelenina, luštěniny, zelí, kapusta, květák, papriky, okurka, rajčata, brokolice,česnek, ředkvičky, houby, zelenina naložená v octu nebo oleji    
Ovoce: rybíz, ostružiny, maliny, angrešt, jahody, borůvky, hroznové víno, fíky, datle, meloun, Všechny druhy semen a ořechů
Přílohy: hranolky, opékané brambory, kynutá těsta, knedlíky
Obilniny: tmavé a celozrnné druhy pečiva, černý žitný chléb, čerstvé pečivo, lístkové a linecké těsto
Koření: pepř, pálivá paprika, masox, magi, sojová a Worchesterová omáčka, ocet, hořčice 
Nápoje: sodové vody, černá káva
  Absolutní zákaz alkoholu
Příprava potravin: příprava v tuku / fritování, obalované smažené, smažené v oleji/