Načítání

Diety

Žaludek, jícen

Dieta u vředové choroby žaludku a dvanáctníku, refluxní choroby jícnu. Vředová choroba žaludku a dvanáctníku i refluxní nemoc jícnu jsou onemocnění, u kterých vzniká poškození sliznice způsobené převahou agresivních faktorů nad ochrannými. Některé potraviny a nápoje mohou zhoršit průběh onemocnění či obtíže...

Číst více

Žlučník

ŽLUČNÍKOVÁ DIETA   Všeobecně nejsou doporučovány potraviny s vyšším obsahem tuků, převážně živočišných, rostlinné tuky / olivový olej/ jsou povolovány Zcela vyřadit potraviny, které způsobují stahy žlučníku, to jsou hlavně koncentrované tuky Nevhodné jsou potraviny s vysokým obsahem cholesterolu /...

Číst více

Slinivka

Dieta u chorob slinivky břišní /akutní a chronické záněty, nádory/ Doporučené potraviny Maso, uzeniny: libové maso, nejvhodnější drůbež a králík  Ryby: pstruh, losos, štika, candát, okoun / netučné druhy/ Tuky a oleje: margarín, máslo, rostlinné oleje Vejce: maximálně l vejce do pokrmu denně Mléko a...

Číst více

Játra

Dieta u jaterních chorob Je nezbytná absolutní abstinence / pozor, i pivo je alkohol!/. Jde o kvalitní zdravou výživu, vhodný je mírně zvýšený energetický přísun za den / 2000-3000kcal /den/. Bílkoviny živočišného původu mají větší energetickou hodnotu než bílkoviny rostlinného původu, které neobsahují...

Číst více

Střevní záněty

Dieta při nespecifických střevních zánětech / ulcerózní kolitida a Crohnova choroba/ Není nutná žádná přísná dieta. Dříve doporučované přísné diety se nyní již tak nepreferují. V klidové stadiu udrží remisi onemocnění současné velmi kvalitní léky. Strava se má podávat v menších dávkách častěji...

Číst více